روش های کنترل اضطراب امتحان

بدون تردید ترس از امتحان بین دانش آموزان تقریبا همه گیر و رایج است و می توان گفت مهمترین علت این موضوع ،نتیجه ای است که از امتحان بدست می آید .نتیجه ای که مدرک قبولی یا مردودی محسوب گردیده و باعث ارتقا ،تهدید ،تشویق و یا تنبیه می گردد. گاهی اوقات این نتیجه می تواند سرنوشت را نیز رقم زند. به همین علت هر چه نتیجه، حساسیت و اهمیت بیشتری داشته باشد، به همان نسبت می تواند اضطراب وترس از امتحان گردد.

راهکارهای ذیل نقش زیادی در کاهش اضطراب امتحان دارند:

آمادگی قبل از امتحان:

1)آمادگی روانی :برخی باورهای نادرست در ذهن انسان وجود دارد که خود عامل مهمی در ایجاد اضطراب ،در بهم ریختن نظم ذهنی و ایجاد تداخل در محفوظات حافظه می باشد.فرد باید کلیه باورهای منفی (نظیر نگرش منفی نسبت به امتحان،انتظار بهترین نتیجه از امتحان و پاسخ دادن به کلیه سوالات ) را از خود دور نماید و به امتحان نیز همچون یک کلاس درس نگاه کند در عین جدی پنداشتن امتحان باید بتواند از نظر روحی خیلی ساده و راحت با آن برخورد کند و آن را فقط یک مرحله ای دیگر از مراحل تحصیل به حساب آورد.

2)آمادگی جسمانی: بدترین شکل حضور در جلسه امتحان آن است که شب امتحان را تا صبح بیدار بمانیم و مطالعه کنیم در این صورت نظم عادی خواب و بیداری فرد بهم می ریزد و این خود عامل موثری در اختلال گردش کار و فعالیت سلول های مغز می باشد.

خوراک مناسب و پرهیز از پرخوری و خواب منظم از جمله مسائلی هستند که باید مورد توجه قرار گیرد.

3)مرور یاداشت ها: روزهای نزدیک به امتحان بهترین زمانی است که فرد می تواند فرآیند کلی مطالعه خود را بازنگری کند و یک مرور کلی بر همه مطالب داشته باشد. این مرور باعث می شود که زنجیره ای قوی و منظم بین مطالب آموخته شده ایجاد شود و تثبیت این اطلاعات در حافظه تداوم یابد.

آمادگی در طول جلسه امتحان :

شروع هر امتحان حالت خاص خود را دارد و معمولا نیز با اضطراب خاصی همراه است. حال برای اینکه بتوانیم بر اضطراب جلسه امتحان غلبه کنیم باید از عجله و انجام رفتارهای احساسی بپرهیزیم.

پس از اعلام شروع امتحان:

1)ابتدا نام خدا را بر زبان آورید تا احساس قدرت و شایستگی کنید.

2)با آرامش سوالات را بردارید و نام خود را در بالای برگه بنویسید

3)برگه سوالات را به دقت مطالعه کنید

4)بعضی از سوالات چند بخشی هستند پس بطور دقیق بفهمید که هر سوال از شما چه می خواهد.

5)ابتدا به سوالاتی جواب بدهید که در مورد پاسخ صحیح آنها مطمئن هستید.

6)از عواملی که باعث حواس پرتی شما می شود مانند(حرف زدن با دیگران) جداٌ خودداری کنید.

7)به جای آن که وقت زیادی را برای هر سوال صرف کنید جلوی سوالی که در باره ی جواب آن شک دارید علامتی بگذارید و به سراغ بقیه سوالات بروید هنگامی که همه ی سوالات را جواب دادید آنگاه سعی کنید جواب سوالاتی را که با علامت مشخص کرده اید بنویسید.

8)پس از جواب دادن به همه ی سوالات ضروری است که یکبار دیگر جواب سوالات را به دقت مرور کرده و از درستی یا نادرستی آنها اطمینان حاصل کنید و اشتباهات املایی از ، قلم افتادگی ورقه را اصلاح کنید.

9)جلسه امتحان را زود ترک نکنید ،فراموش نکنید که زود خارج شدن از جلسه امتحان هیچ امتیازی ندارد.

10)بعد از پایان امتحان در مورد صحیح یا غلط بودن جوابها با دیگران بحث نکنید چون این کار بر اضطراب شما افزوده و ممکن است بر روی امتحانات بعدی شما تاثیر بگذارد ،بهتر است بعد از اتمام امتحان سریعاً به منزل برگشته و خود را برای امتحان بعدی آماده کنید